PORTA PALACE

Je bent jong, net op de woningmarkt en je wil vrijheid nog niet verliezen. Een hypotheek wil of kan je niet afsluiten. Tegelijkertijd staan er steeds meer mooie stadse percelen of gebouwen leeg.

Porta Palace is de mobiele woonunit die ontwikkeld is uit een intensief proces in samenwerking met Daniel Venneman, architect en bedenker van Hermit Houses.

Sinds juni 2014 heb ik een sterke wens tot het bouwen van een mobiele woonunit. Na een flinke zoektocht over administratieve uitdagingen, en het feit dat er geen locatie is, is de beslissing eind 2014 gevallen en is begin 2015 een nieuwe bouwaanhanger aangeschaft. Inmiddels ben ik ook ZZP er geworden in en voor vernieuwende en eigenhandige woonvormen.

“Er is maatschappelijk meer mogelijk dan technisch wordt aangenomen”

Ik ben van mening dat Nederland een nieuwe koers gaat varen qua woningen en dat er een nieuwe woonconsument is. Biobased bouwen wordt de nieuwe standaard. Maar ook bewustwording van je eigen woning qua gebruik van energie en water.

Mei 2015
De plannen zijn concreet, het 3D model zit erin. De materialen zijn besteld en de bouw is begonnen in de werkplaats in Olst. Met oa medewerking van Gijs Blind, Dries Blind en Daniel Venneman vormen we een team waarmee we tot een mooi eindproduct kunnen komen. 

IMG_2494[1]IMG_2576[1]

Inmiddels is de eerste testrit gereden met de Porta Palace:

Juli 2015
De Porta Palace heeft een isolatielaag gekregen van hennep, ook is hij wind en waterdicht afgewerkt. Tijdens de tweede testrit is hij weer gewogen.
De Porta Palace is voorzien van een propaangeiser voor warm water. Verder is een droogtoilet geïnstalleerd waarbij ontlasting van urine gescheiden wordt.

IMG_2724IMG_2752FullSizeRender (7)

Inmiddels zijn we aan het stalen dak toegekomen, met een afwerking van oregon pine hout, bewerkt met aquawood.

IMG_2852FullSizeRender (10)

Oktober 2015, de Porta Palace is af.

Toekomst
Wij geloven in meer mobiele en lichtere woningen. De voordelen van deze kleinere woningen zijn legio. Ten eerste kan je buiten allerlei regelgeving om. De units zo een ideale oplossing bijvoorbeeld om ook te kunnen verblijven op locaties zonder adres, zoals boskavels. Maar het biedt ook een interessante woonoplossing voor tijdelijk beschikbare kavels in de stad. Deze units zouden zo de ideale tussenstap op de woonladder kunnen vormen, tussen wonen in een studentenwoning, en het kopen van een huis. Wil je vervolgens toch permanenter of ruimer wonen, zijn de units eenvoudig door te verkopen of her te gebruiken als recreatiewoning.

Door de mogelijkheid om het zelf te verplaatsen wordt een anti-kraak contract ook interessant. In de zomer van 2015 wordt het eerste exemplaar opgeleverd en gaat bewoond worden. Waar? dat weten we nog niet.

Concreet
Er zijn gemeenten die heel graag willen faciliteren voor jongere starters. Ook bouwen steeds meer mensen hun eigen woning, of laten dat doen. Woonpioniers voorziet in de koppeling hiertussen.

Doorstroomwoningen
Voor een gemeente centraal gelegen zijn wij bezig met de planvorming van Doorstroomwoningen. Deze woningen kunnen in eerste instantie bewoond worden door statushouders, daarna kan deze woning gekocht worden door een starter die mogelijk een investering in de zonnepanelen of infraroodverwarming kan doen. De leidingschacht hiervoor is al aangebracht.

Wij testen  met verschillende lichtgewicht biobased bouwpanelen en zijn op zoek naar innovatieve gemeenten met lef. Werk jij bij zo´n gemeente? Neem dan snel contact op: info@woonpioniers.nl of 0637285286

Advertenties